Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

15 juli 2019

Wat is Adobe Premiere Rush CC?

Fernando Pauwels
Trainer Video & Animatie

Op Adobe Max 2018 stelde Adobe een bestaand product voor onder een nieuwe naam: Adobe Premiere Rush CC. Voorheen was deze toepassing bekend als ‘Project Rush’. Het werd al snel vergeleken met iMovie van Apple, de eenvoudigere versie van Final Cut Pro. Wie ooit met het programma iMovie gewerkt heeft, zal veel herkenbare gelijkenissen terugvinden.

Adobe Premiere Pro versus Adobe Rush

We horen je denken: Adobe heeft toch al een videobewerkingsprogramma? Dat klopt. Maar met Adobe Rush CC wordt de focus gelegd op de snelle creatie van korte video’s voor YouTubers en social media. Video’s maken met je smartphone en online editeren is met Adobe Rush CC een fluitje van een cent. Wil je toch iets meer? Dan kan je je project openen in Adobe Premiere Pro en heel eenvoudig verder werken op je werkplek. Adobe Rush CC is een eenvoudige mix van Premiere Pro, After Effects en Audition. Zo kan je bijvoorbeeld motion graphics templates gebruiken vanuit Adobe Stock om te integreren in je Adobe Rush-project.

Werk je met audio? Dan is er een superleuke feature terug te vinden. Met Adobe Sensei (de artificiële intelligentie tool binnen Adobe) slaagt Adobe erin om achtergrondmuziek automatisch te laten dimmen tijdens een voice-over.

Waarom is dit nu zo interessant voor marketingmedewerkers en brandowners?

Wil je snel mooie video’s maken voor social media, dan is dit zeker de way-to-go. Je maakt de video’s met je smartphone, monteert ze on-the-go met Adobe Rush, en publiceert ze via diezelfde app op je bedrijfspagina of je eigen profiel. Ook de cloud integratie is waardevol voor grotere omgevingen. Je begint onderweg aan een project op je smartphone, en je collega’s kunnen die vervolgens op kantoor finetunen. We polsten ook even bij één van onze video-docenten, Fernando Pauwels.

Wat zijn volgens jou de grote voordelen van Adobe Rush?

Er zijn heel wat smartphone apps die snelle en degelijke video’s kunnen maken. Ik denk bijvoorbeeld aan Splice (van GoPro) en Magisto. Het grote verschil met Adobe Rush is dat deze toepassingen niet cloud-based zijn. Een ander heel groot voordeel is dat er geoptimaliseerde presets voorzien zijn voor het exporteren naar Facebook & Instagram, Behance en YouTube. Zo wordt je video automatisch in de juiste afmetingen gepubliceerd.

Waarom denk jij dat Adobe Rush nog zal groeien?

Adobe investeert enorme bedragen in de ontwikkeling van nieuwe tools. Voor hen is dit dan ook een belangrijk product van de komende jaren, omdat video een blijver is op sociale media. Adobe Rush bevat ongelofelijk veel potentieel. Met het maken van apps boort Adobe een hele nieuwe markt aan. Vaak moeten mensen dingen maken, maar hebben ze eigenlijk niet echt een idee hoe eraan te beginnen. Met een tool zoals Adobe Rush kunnen ze ook deze doelgroep professionele video’s laten maken. Voor marketeers die bijvoorbeeld niet dagelijks bezig zijn met video, maar toch een kant-en-klare, professionele video moeten maken (bijvoorbeeld van een event), is dit dé perfecte tool.

Wat komt er nog bij kijken bij het maken van een video?

Naast het gewoon filmen komen er nog wel wat zaken bij kijken. Denk maar aan de opbouw van een video. Een succesvolle video vertelt een verhaal. Je maakt een intro, shots voor het midden en een eind pancarte. Je hebt dan ook nog verschillende beelden die je best in een video steekt zoals matched action shots, etc. En je hebt ook creatieve shots zoals we onlangs gemaakt hebben voor het Vlaams Parlement bijvoorbeeld. Deze geven een extra touch aan de video.

Wat kost deze Adobe Rush?

Ben je in het bezit van een Adobe Creative Cloud abonnement? Dan zit het gebruik van Adobe Rush mee in dit plan. Heb je nog geen Creative Cloud abonnement en wil je het graag zelf eens proberen? Dan kan je een trial versie van Adobe Rush downloaden. Hiermee kan je alle functionaliteiten uitproberen en alvast 3 exports doen. Daarnaast heb je al 2GB aan opslagruimte én toegang tot Adobe Fonts & Adobe Portfolio. Ben je overtuigd en wil je enkel deze app aanschaffen? Dan betaal je hiervoor 12 euro per maand en krijg je maar liefst 100GB opslagruimte.

De smartphone-app was al een tijdje beschikbaar voor iPhone, Mac en Windows, maar sinds kort ook voor Android (9.0). En dit enkel op de toestellen Samsung Galaxy S9 &S10 series, Google Pixel 2 & 3 en de OnePlus 6T.