Blog

Infographics Congres 2018

Photoshop, een essentiële skill voor elke marketing medewerker

woensdag, 09 januari 2019, geschreven door: Geerte Verbraeken

Al jaren is Photoshop één van dé tools in grafisch ontwerp of webdesign. Vroeger werd Adobe Photoshop vooral aanschouwd als een soort ‘extra’ vaardigheid, maar intussen werd het een ‘must have’-skill voor marketeers binnen brandowners. Eens je kennis van Photoshop van een goed niveau is, maakt je dat binnen een marketingafdeling een waardevollere werknemer.

Marketing draait niet langer alleen maar om creatief te zijn met inhoud en te denken aan je doelgroep, maar om het creëren van visuele inhoud en het begrijpen van welke visuele inhoud er best bij welke doelgroep terecht komt. Want wat je ook creëert of ontwerpt, een goed beeld is noodzakelijk om je inhoud kracht bij te zetten.

Er zijn veel redenen om Photoshop te leren. We geven je er graag enkele mee waarom Photoshop een essentiële vaardigheid is in je functie als marketeer.

 

1. Social media

Op social media zie je zoveel beelden verschijnen dat je er als marketeer toch wil uitspringen met de beelden die jij publiceert. Je volgers zien ongetwijfeld het verschil tussen beelden die zorgvuldig overwogen en verbeterd zijn in Photoshop en foto’s die gepost werden zonder aandacht voor detail.

Naast foto’s ‘verbeteren’ en het plaatsen van tekst op foto’s biedt Photoshop zoveel meer om controle te krijgen over je beeldmateriaal. Je beelden zien er namelijk veel professioneler uit als ze bijvoorbeeld al het juiste formaat hebben en op elk medium dezelfde sfeer uitademen.

Op social media does size matter! Elk medium heeft zijn afmetingen die ook nog eens regelmatig veranderen. In Photoshop kan je sinds een tijdje ook werken met artboards om zo templates te maken voor al je sociale profielen.

 

2. Events

Organiseer je binnen je bedrijf ook events? Dan biedt Photoshop je ook heel wat mogelijkheden. Met Photoshop laat je je foto’s dezelfde sfeer uitademen. Als je eenmaal wat bedreven bent in de instrumenten van Photoshop maak je zelfs bepaalde presets of actions om dit te automatiseren.

Ook met de nieuwe GDPR-richtlijnen komt Photoshop erg goed van pas. Zo maak je met enkele simpele stappen gezichten subtiel onherkenbaar.

Wil je wat dynamiek aan je beelden toevoegen, zijn er natuurlijk altijd de mogelijkheden in Photoshop om je achtergrond wat te vervagen of wat scherptediepte te creëren. Met deze techniek bepaal jij het aandachtspunt van je beeld.

 

3. Mailings

Binnen je marketingfunctie maak je vast en zeker ook email-campagnes op. Deze mailings moeten ongetwijfeld ook voorzien worden van beelden. Ook hierin kan Adobe Photoshop een cruciale rol spelen. Belangrijk bij het maken van beelden voor e-mails is dat ze niet te groot zijn zodat ze ook op mobiel snel en goed laden.

Ook als je bewegende beelden in een mailing wil maken, is Photoshop een ideale tool. Door het gebruik van geanimeerde GIF’s maak je jouw mailing nog net dat tikkeltje beter. Maar een GIF wordt niet door elke e-mail client ondersteund. Zo zal Outlook 2007, 2010 en 2013 geen GIF afspelen maar enkel de eerste frame tonen.

 

4. Presentaties

Geef je presentaties of maak je ze misschien voor anderen? Hoe dan ook wil je dat je presentaties professioneel ogen en opvallen. Een essentieel onderdeel is het gebruik van beelden of beeldelementen. Gebruik je bijvoorbeeld stockfoto’s, maar is het beeld toch niet echt waar je naar op zoek was, dan kan je met je Photoshop-kennis wat aanpassingen doen.

Wil je je beeld vrijstaand maken of details nog meer in het oog laten springen? Met enkele simpele technieken in Photoshop geef je beelden een professionele uitstraling die helemaal past binnen de branding van je bedrijf.

Uiteraard smuk je met enkele klikken ook je profielfoto op Facebook of LinkedIn op. Snel wat oneffenheden wegwerken bijvoorbeeld, want personal branding is natuurlijk ook belangrijk.

 

Binnen ons trainingsportfolio hebben we tal van mogelijkheden om je Photoshop skills uit te bouwen, te verbeteren of helemaal high level te krijgen.

Ontdek al onze Photoshop opleidingen hier


Over Geerte Verbraeken

Geerte is sinds jaar en dag een vaste waarde binnen Catena. Ze begon als licentiespecialiste, maar ontpopte zich later als trainingcoördinator. Geerte ontwikkelt nieuwe trainingmodules en gaat samen met de docenten op zoek naar interessante onderwerpen om trainingen rond te organiseren. Naast Catena is ze mama van 2 prachtige kids. Een dochter, Tille en een zoon, Fonne. In haar vrije tijd houdt ze zich graag creatief bezig met allerlei projectjes.

  • Volg Geerte Verbraeken op

Recent...

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

15 mei, 2019 - Tim Melis

Voor wie over een Adobe CC abonnement beschikt, was het vorige week wellicht even slikken. Abonnees ontvingen een mail met belangrijke wijzigingen rond het gebruik van verschillende Adobe programma's.

Lees meer

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

29 april, 2019 - Tim Melis

Wie al even in de grafische sector meedraait, zal ongetwijfeld "Pitstop" kennen. Net zoals het programma Adobe Photoshop nu ook bekend is als het werkwoord "Photoshoppen", heeft Enfocus Pitstop dezelfde…

Lees meer

Hoe lezen slechtzienden en blinden teksten in PDF bestanden?

Hoe lezen slechtzienden en blinden teksten in PDF bestanden?

27 maart, 2019 - Patrick Toebosch

Sinds 22 december 2016 is er een nieuwe Europese richtlijn van kracht om de toegankelijkheid van overheidswebsites en mobiele applicaties te verbeteren.

Lees meer

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

6 maart, 2019 - Patrick Toebosch

Enkele jaren geleden lanceerde Adobe samen met de Creative Cloud apps ook tal van services. Veelbelovend werd toen gezegd. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en zien we dat deze…

Lees meer

Jaarverslagen produceren zonder zorgen? Het kan prima...

Jaarverslagen produceren zonder zorgen? Het kan prima...

25 februari, 2019 - Tim Melis

Ondertussen is het einde van het eerste kwartaal weer in zicht en op menig marketing- en communicatieafdeling is het weer alle hens aan dek. Een ééns zo rustige kantooromgeving werd…

Lees meer

Adobe Xd: Ontwerp de userinterfaces van morgen

Adobe Xd: Ontwerp de userinterfaces van morgen

5 februari, 2019 - Tim Melis

Sinds jaar en dag is Adobe een vaste waarde in het grafisch landschap. Op 20 jaar tijd heeft het een ijzersterk portfolio uitgebouwd met krachtige softwareoplossingen die voldoen aan de…

Lees meer

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

22 januari, 2019 - Tim Melis

Ook Adobe Illustrator bracht enkele maanden geleden een nieuwe release uit. In dit blog artikel geven we jullie graag een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Welke nieuwe functies werden toegevoegd?…

Lees meer

Photoshop CC 2019: Kon het nog beter worden?

Photoshop CC 2019: Kon het nog beter worden?

14 januari, 2019 - Tim Melis

Het nieuwe jaar is weer gestart en omdat het net vaak die eerste weken van het jaar wat rustiger op kantoor is, is dit het uitgelezen moment om de nieuwe…

Lees meer