Blog

Packshots maken met 1 druk op de knop?

Packshots maken met 1 druk op de knop?

dinsdag, 04 december 2018, geschreven door: Natasja Van der Jonckheyd

Boss Paints is één van de meest outstanding bedrijven in hun sector. Een familiebedrijf in een markt die gedomineerd wordt door multinationals. Zij zijn anders dan de gewone verffabrikant, - groothandelaar en -retailer. Hun visie en missie: de wereld een mooiere plaats maken met kleur.

Manueel werk met verfpotten

Voor hun jaarlijkse productcatalogus, website en tal van andere communicatie maken ze bij Boss Paints meer dan 1000 packshots. Elke packshot werd manueel door Boss Paints gemaakt.

Hoe gingen ze te werk?

In Photoshop werd een etiket gemaakt (met verschillende specificaties, icoontjes, designs, talen …), en dit werd afgedrukt. Vervolgens werd het etiket op de correcte verfpot geplaatst en er werd een packshot gemaakt met een fototoestel. Deze packshot moest uiteraard altijd op dezelfde manier gefotografeerd worden. Het is niet altijd gemakkelijk deze foto’s met eenzelfde kwaliteit te maken (in de correctie positie, met dezelfde belichting enzovoort).

Je raadt het al, een zeer tijdrovende bezigheid, temeer omdat bij updates of correcties het ganse proces opnieuw moet doorlopen worden.

Wat kon er verbeterd worden?

Catena Company heeft in het verleden al marketingprocessen geautomatiseerd voor Boss Paints. Er werd ons dan ook gevraagd te onderzoeken of het proces van de creatie van pack-shots niet efficiënter kon verlopen.

Tijd- en efficiëntie winst kan worden gerealiseerd door:

  • Real-time in te kunnen spelen op veranderingen (van zodra er een nieuw label of etiket is, is de verpakking klaar)
  • Zorgen voor een consistente kwaliteit die vervolgens zorgt voor een éénduidige productbeleving op elk moment en via elk medium.
  • Het proces minder afhankelijk te maken van grafische specialisten
  • Nieuwe en moderne outputformaten mogelijk te maken zoals rendering van een PDF op een 3D afbeelding bv.


Zo zochten onze workflow specialisten niet alleen naar een oplossing om dit proces te vereenvoudigen, maar ook hoe de content van de etiketten automatisch kon worden opgemaakt door koppelingen te voorzien met hun PIM- en ERP-systemen.

Etiketten ontwikkelen met één druk op de knop

Het tijdrovende werk om etiketten te maken in Photoshop werd geautomatiseerd.

Door InDesign templates te koppelen aan de PIM-database, worden deze automatisch opgemaakt. Er werd hiervoor rekening gehouden met de verschillende wensen op vlak van lay-out. Verschillende pictogrammen worden getoond met telkens een andere kleur en aangepaste tekst. De eisen zijn afgetoetst met de wettelijke voorschriften en reglementering die gelden voor deze specifieke toepassingen.

Het resultaat is dat er nu automatisch een drukklare PDF van een etiket wordt gegenereerd vanuit een online tool met behulp van Adobe InDesign templates.

Bolatex .       Bolatex etiket

Verder werd ook door automatisering het maken van manuele packshots overbodig gemaakt.

Per verpakking zijn er sjablonen in Photoshop (per verfpot is dit één template of sjabloon). Elk sjabloon is uniek (afmetingen, diameter, hoogte, enz …), van een sjabloon kunnen wel varianten bestaan. Een variant is een aanpassing die geen impact heeft op de afmetingen zoals bv een ander kleur van deksel, andere kleur van pot enz.

Aan deze sjablonen worden nadien de etiketten van het product toegevoegd (de packshots), welke worden aangeleverd in PDF. De output van het resultaat kan gekozen worden: PSD, TIFF, JPEG. Op deze manier zijn deze onmiddellijk beschikbaar voor de webshop, voor publiciteit, catalogus & fotoarchief, inventaris, publicaties, ...

Hoe ervaarde Boss Paints de samenwerking?

Stefaan Geeraert:"Om dergelijke projecten te doen heb je geen leverancier nodig, maar een partner. Deze rol werd zeker opgenomen: Catena dacht mee, implementeerde de oplossing en verleende een uitstekende support."

Het resultaat?

Een tijdsefficiënte oplossing waar, letterlijk met één druk op de knop, een etiket automatisch en foutloos wordt opgemaakt. Vervolgens wordt het etiket toegevoegd aan de verfpot zodat een afgewerkte packshot, zonder manuele tussenkomst, het resultaat is.

Geïnteresseerd om samen met ons jouw workflows te bekijken en te automatiseren waar mogelijk? Of wil jij je productcatalogus of etiketten ook automatisch laten opmaken? Aarzel niet om eens met ons samen te zitten om te kijken hoe we jouw tijd en werk kunnen besparen.

Samen je workflow automatiseren?

 

Bosspaints 

 


Over Natasja Van der Jonckheyd

Natasja is digital marketeer bij Catena Company. Zoek je op de zoekwoorden grafisch, digital native en emailmarketing kom je bij haar terecht. Zodra ze haar dagelijkse portie suiker en koffie heeft gehad kan ze zich onuitputtelijk storten op het hele digitale luik van Catena Company.

  • Volg Natasja Van der Jonckheyd op

Recent...

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

15 mei, 2019 - Tim Melis

Voor wie over een Adobe CC abonnement beschikt, was het vorige week wellicht even slikken. Abonnees ontvingen een mail met belangrijke wijzigingen rond het gebruik van verschillende Adobe programma's.

Lees meer

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

29 april, 2019 - Tim Melis

Wie al even in de grafische sector meedraait, zal ongetwijfeld "Pitstop" kennen. Net zoals het programma Adobe Photoshop nu ook bekend is als het werkwoord "Photoshoppen", heeft Enfocus Pitstop dezelfde…

Lees meer

Hoe lezen slechtzienden en blinden teksten in PDF bestanden?

Hoe lezen slechtzienden en blinden teksten in PDF bestanden?

27 maart, 2019 - Patrick Toebosch

Sinds 22 december 2016 is er een nieuwe Europese richtlijn van kracht om de toegankelijkheid van overheidswebsites en mobiele applicaties te verbeteren.

Lees meer

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

6 maart, 2019 - Patrick Toebosch

Enkele jaren geleden lanceerde Adobe samen met de Creative Cloud apps ook tal van services. Veelbelovend werd toen gezegd. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en zien we dat deze…

Lees meer

Jaarverslagen produceren zonder zorgen? Het kan prima...

Jaarverslagen produceren zonder zorgen? Het kan prima...

25 februari, 2019 - Tim Melis

Ondertussen is het einde van het eerste kwartaal weer in zicht en op menig marketing- en communicatieafdeling is het weer alle hens aan dek. Een ééns zo rustige kantooromgeving werd…

Lees meer

Adobe Xd: Ontwerp de userinterfaces van morgen

Adobe Xd: Ontwerp de userinterfaces van morgen

5 februari, 2019 - Tim Melis

Sinds jaar en dag is Adobe een vaste waarde in het grafisch landschap. Op 20 jaar tijd heeft het een ijzersterk portfolio uitgebouwd met krachtige softwareoplossingen die voldoen aan de…

Lees meer

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

22 januari, 2019 - Tim Melis

Ook Adobe Illustrator bracht enkele maanden geleden een nieuwe release uit. In dit blog artikel geven we jullie graag een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Welke nieuwe functies werden toegevoegd?…

Lees meer

Photoshop CC 2019: Kon het nog beter worden?

Photoshop CC 2019: Kon het nog beter worden?

14 januari, 2019 - Tim Melis

Het nieuwe jaar is weer gestart en omdat het net vaak die eerste weken van het jaar wat rustiger op kantoor is, is dit het uitgelezen moment om de nieuwe…

Lees meer