Blog

Infographics Congres 2018

Infographics Congres 2018

dinsdag, 18 december 2018, geschreven door: Patrick Toebosch

Het Infographics Congres is een welbekend event omtrent alles rond, je kan het al raden, infographics. Ik had het genoegen om op deze dag aanwezig te zijn in Hilversum om alle nieuwtjes te ontdekken rond deze trend. Verschillende sprekers deelden hun ervaringen over hoe zij enerzijds het hele proces aanpakken en anderzijds ze dit bij klanten presenteren. Daarnaast waren er enkele sprekers met interessante cases die aantonen hoe bijzonder nuttig infographics kunnen zijn in sectoren waar je het niet zou verwachten.

Ontnuchterende fase

De hype rond het gebruik van infographics is nu op zijn hoogtepunt. Je kan er niet meer naast kijken, overal zie je ze; in tijdschriften, kranten, blogs en websites. De vraag naar commerciële infographics is daarentegen in dalende lijn. Door de complexiteit en ‘het nieuwe er wat af is’, is de vraag naar deze visualisaties gedaald. Toch blijven infographics wel sterk als je weet dat ongeveer 65% van de bevolking visueel is ingesteld.

Een nieuw doel

Infographics zijn momenteel een succes bij studenten in een complexere richting zoals wetenschap. Door deze ingewikkelde materie in een heldere visualisatie te gieten, is dit veel overzichtelijker en onthoudt de student deze materie veel beter.

PT Infographics 20181012 015

Storytelling met infographics

Een verhaal visualiseren in een infographic werkt uitstekend. In enkele stappen maak je snel duidelijk hoe een verhaal verloopt. Maar om het plaatje helemaal duidelijk te maken moet je er soms specialisten bij halen. Een ontwerper heeft een bepaalde visie op een verhaal, maar als het om juridische verslagen gaat, is elk detail belangrijk. Dat wist Wim van der Weegen te vertellen. Hij deelde zijn verhaal hoe hij met infographics de pers, het gerecht en de bevolking kon informeren over de aanslag op vlucht MH17 in Oekraïne. Door gebruik te maken van 3D simulaties en videobeelden kon hij de gebeurtenissen gemakkelijk en visueel op een rijtje zetten. 15 maanden heeft hij met zijn team gewerkt om dit dossier te kunnen presenteren. Wim gaf toe dat, zonder zich te omringen met mensen van verschillende disciplines, hij dit niet volledig had kunnen waarmaken. De aanslag illustreerde hij aan de hand van enkele sleutelwoorden: wie, wat, waar en wanneer? Door er enkele specialisten bij te halen, had hij antwoord op elk van deze vragen en kon hij zijn verhaal compleet maken. Door het gebruik van sterke (geanimeerde) beelden ervaarde het publiek een spectaculaire, visuele boodschap.

Informatie visueel consumeren: op aanvraag 

We leven in een digitaal tijdperk waar smartphones deel uitmaken van ons dagelijks leven, een belangrijk kanaal dus om informatie op te delen. Ook hier kan dat op een leuke manier gebracht worden. Zo ontwikkelde Daan Louter met zijn team een online platform. Na het aanleveren van data en informatie maakt de tool voor jou een interactieve infographic. Je kiest uit verschillende sjablonen en duidt (indien gewenst) enkele accenten aan. Het resultaat: een digitale infographic, snel gemaakt en visueel heel sterk. Zeer indrukwekkend!

Legal Design

Houthoff, een advocatenkantoor, vond een middel om de stroeve, trage gerechtelijke procedures vlotter te laten verlopen. Zo vervingen ze een rapport dat voor kort enkel bestond uit tekst door een visueel rapport. Wat blijkt een succes te zijn; de rechter kan nu veel sneller een oordeel vellen. Vereenvoudiging van informatie geeft kracht aan de inhoud en dat was heel duidelijk in deze case.

Wat heb ik geleerd over infographics?

Na de keynotes zijn volgende punten me extra bijgebleven. Ik neem ze dan ook mee in mijn komende trainingen over infographics:

  • - Vereenvoudig je data zodat het licht verteerbaar wordt
  • - Begin bij complexe storytelling een team te maken met meerdere disciplines, zo heb je het hele verhaal
  • - Beperk het aantal punten dat je wilt visualiseren
  • - Visuele eenvoud versnelt het begrip
  • - Ga niet enkel voor een printversie. Interactieve en geanimeerde infographics zijn net zo sterk

Alles weten over het maken van infographics?

Bij Catena Company hebben we verschillende trainingen rond dit topic.

Zo hebben we de training “Het concept achter infographics” waar je leert welke soorten infographics je hebt, hoe je data sorteert en infographics maakt in 10 simpele stappen.

Naast het conceptuele leren we je ook hoe je zelf een infographic maakt in de training “De creatie van infographics”. Tijdens deze training werken we je concept verder uit in Illustrator.

Nog meer impact creëren met een geanimeerde infographic? Dan hebben we enerzijds een opleiding die zich richt op geanimeerde infographics voor het web en anderzijds één die zich richt op video.


Over Patrick Toebosch

Patrick Toebosch heeft een groot hart voor digitale media en beeldverwerking. Als vaste docent en grafisch vormgever bij Catena Company deelt hij zijn passie voor creatieve producten met groot enthousiasme via trainingen, blogs, tweets, webinars en presentaties. Ontdekken en foto’s nemen van de mooiste plekken van de wereld doet hij het liefst met zijn vrouw en twee kinderen. En toevallig moeten die foto’s nog bijgewerkt worden, toch? Als er een beetje tijd over blijft, houdt Patrick zich ook graag bezig met natuurwandelingen en creatieve projecten in hout.

  • Volg Patrick Toebosch op

Recent...

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

15 mei, 2019 - Tim Melis

Voor wie over een Adobe CC abonnement beschikt, was het vorige week wellicht even slikken. Abonnees ontvingen een mail met belangrijke wijzigingen rond het gebruik van verschillende Adobe programma's.

Lees meer

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

29 april, 2019 - Tim Melis

Wie al even in de grafische sector meedraait, zal ongetwijfeld "Pitstop" kennen. Net zoals het programma Adobe Photoshop nu ook bekend is als het werkwoord "Photoshoppen", heeft Enfocus Pitstop dezelfde…

Lees meer

Hoe lezen slechtzienden en blinden teksten in PDF bestanden?

Hoe lezen slechtzienden en blinden teksten in PDF bestanden?

27 maart, 2019 - Patrick Toebosch

Sinds 22 december 2016 is er een nieuwe Europese richtlijn van kracht om de toegankelijkheid van overheidswebsites en mobiele applicaties te verbeteren.

Lees meer

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

6 maart, 2019 - Patrick Toebosch

Enkele jaren geleden lanceerde Adobe samen met de Creative Cloud apps ook tal van services. Veelbelovend werd toen gezegd. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en zien we dat deze…

Lees meer

Jaarverslagen produceren zonder zorgen? Het kan prima...

Jaarverslagen produceren zonder zorgen? Het kan prima...

25 februari, 2019 - Tim Melis

Ondertussen is het einde van het eerste kwartaal weer in zicht en op menig marketing- en communicatieafdeling is het weer alle hens aan dek. Een ééns zo rustige kantooromgeving werd…

Lees meer

Adobe Xd: Ontwerp de userinterfaces van morgen

Adobe Xd: Ontwerp de userinterfaces van morgen

5 februari, 2019 - Tim Melis

Sinds jaar en dag is Adobe een vaste waarde in het grafisch landschap. Op 20 jaar tijd heeft het een ijzersterk portfolio uitgebouwd met krachtige softwareoplossingen die voldoen aan de…

Lees meer

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

22 januari, 2019 - Tim Melis

Ook Adobe Illustrator bracht enkele maanden geleden een nieuwe release uit. In dit blog artikel geven we jullie graag een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Welke nieuwe functies werden toegevoegd?…

Lees meer

Photoshop CC 2019: Kon het nog beter worden?

Photoshop CC 2019: Kon het nog beter worden?

14 januari, 2019 - Tim Melis

Het nieuwe jaar is weer gestart en omdat het net vaak die eerste weken van het jaar wat rustiger op kantoor is, is dit het uitgelezen moment om de nieuwe…

Lees meer