Workflow

Catena Company ondersteunt brandowners die zelf hun visueel marketingmateriaal willen maken, beheren en communiceren.

Meer info

Digital Asset Management

Een goed Digital Asset Management (DAM) systeem maakt alle bestanden beschikbaar en doorzoekbaar.

Meer informatie

Dynamic Data Publishing

Met Dynamic Data Publishing versnel je het creatieproces van je marketingmateriaal en doe je dat efficiënt, foutloos en schaalbaar.

Meer informatie

Customized Automation

Via maatwerk kunnen middleware oplossingen worden ontwikkeld die de missing link vormen tussen verschillende 3th party systemen.

Meer informatie

Omnichannel publishing

Bouw je verhaal op één plaats, publiceer het op uiteenlopende mediatypes. Omnichannel Publishing bespaart tijd, kosten en frustraties voor elk type bedrijf.
Meer informatie

9 maart 2020

Kan Affinity Designer Adobe Illustrator vervangen?

Patrick Toebosch
Adobe Product Trainer & Designer bij Catena Company

De kans is groot dat wanneer je aan een grafisch project werkt, je een Adobe-product gebruikt. Sinds de introductie, bijna 40 jaar geleden, is deze creatieve softwaregigant uitgebreid en gegroeid tot een onmisbare troef in de designindustrie. Adobe biedt een totaaloplossing voor al je creatieve digitale communicatie. Verschillende producten zoals CorelDRAW, Inkscape en Sketch, proberen tot op heden tegen het programma Adobe Illustrator de handschoen op te nemen, maar Illustrator blijft nog steeds de onbetwiste winnaar. De meest recente uitdager? Affinity Designer werd op het einde van 2014 gelanceerd en belooft door een scherpe single-fee Adobe het vuur aan de schenen te leggen. We zetten alles even op een rijtje.

 

Wat is Affinity Designer?

Affinity Designer, gemaakt door het Britse Serif Labs, is een grafische vector editor die specifiek ontworpen is als alternatief voor Adobe Illustrator. Serif is in de jaren negentig van de vorige eeuw opgericht als ontwikkelaar van goedkope PC/Windows desktop publishing software voor gebruikers op instapniveau. Nu neemt het bedrijf de markt voor grafische software op Mac over. Affinity Designer, verkrijgbaar voor slechts 55 Euro, kan gemakkelijk worden afgedaan als een goedkoop grafisch programma, gericht op amateurs. Maar fundamenteel, is het specifiek gebouwd voor professionele ontwerpers die gewend zijn om in een Mac-omgeving te werken. Met de mogelijkheid om pixellagen te bewerken en te creëren, fungeert Affinity Designer schijnbaar als een Illustrator/Photoshop-hybride, en zou het een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor ontwerpers die vaak in beide programma’s werken. Biedt Affinity Designer voldoende mogelijkheden om Adobe Illustrator gebruikers van het eerst uur te overtuigen de overstap te maken? Of is deze toepassing meer geschikt voor beginners? Meer details hierna…

Zowel nieuwe gebruikers als ervaren Adobe Illustrator rotten kunnen zo goed als naadloos overstappen naar de moderne en intuïtieve gebruikersinterface van Affinity Designer. Voor ieder gereedschap voorziet het programma de nodige hulp onderaan de interface. Aansluitend kan je de iconen in de optiebalk volledig herschikken, net zoals in Adobe Acrobat. Bovenaan kan je in de optiebalk kiezen uit 3 verschillende ‘persona’s’; de vector-, pixel- en exportgereedschappen. Hiermee kan de gebruiker kiezen hoe hij/zij vector- of pixel-illustraties gaat tekenen, zonder onderbreking van de workflow. Voor ontwerpers die simultaan in Adobe Photoshop en Adobe Illustrator werken, kan het gebruik van Affinity Designer een heuse tijdsbesparing zijn. 

De 3 persona’s met hun gereedschappen. De flink uitgebouwde gereedschappen voor het vector tekenen.

Gereedschappen set

Op je linkerflank bevindt zich een flink uitgebouwde set met gereedschappen die gewijzigd wordt afhankelijk van de gekozen persona. In de vector persona bevinden zich zeer nuttige tools waar iedere designer zich vast van zal afvragen waarom deze nog steeds niet in Adobe Illustrator bestaan (zie verder: mijn favoriete functies). Maar anderzijds melden veel tijdbesparende gereedschappen zoals ‘Shapebuilder, Shaper tool, Puppet Wrap, Free Transform, Joiner’ zich als afwezig. Hopelijk zal Serif dit in de volgende versie van Designer oplossen.

Mijn 7 favoriete functies van Affinity Designer

Zodra mijn ontdekkingstocht in het programma begon, heeft Affinity Designer me aangenaam verrast. Hier zijn een paar van mijn favoriete functies.

Het maken en bewerken van maskers in Adobe Illustrator gaat nooit zo soepel als ik zou willen. Ga je voor een uitknipmasker of een transparantie-masker? Het duurt even voor je weet wanneer je welke moet gebruiken. Affinity Designer vereenvoudigde het proces aanzienlijk. Je sleept gewoon het te maskeren object in het lagenpalet naar het desbetreffende icoon om een nieuw masker aan te maken.

2. Verlooprasters en korrel toevoegen

Ja, een verloopraster en een korrel toevoegen kan eenvoudig zonder tussenkomst van verscheidene paletten. Je tekent een basisvorm, vult deze met een verloopraster en voegt er onmiddellijk ook de nodige korrel aan toe. Zonder bijkomende handelingen uit te voeren of paletten te openen. Erg bijzonder!

3. Primitieven vormen je geometrie

Bij het ontwerpen van assets kan er vaak gestart worden door gebruik te maken van primitieve vormen. Affinity Designer heeft een breed scala aan dynamisch primitieve vormen die via de optiebalk goed aanpasbaar zijn.


4. Pixelverwerkingsmogelijkheden

Door de integratie in Affinity Designer van de tweede persona, wordt de mogelijkheid geïntegreerd om je vector gebaseerde tekeningen aan te vullen met Photoshop-geïnspireerde functionaliteiten zoals penseelstreken, aanpassingslagen, laagmasker en effecten.


5. De penseelstreken

Als je illustratie wat extra diepte kan gebruiken, dan kan je het vector-bestand plaatsen in Adobe Photoshop en deze verder aanvullen met textures en subtiele schaduwen. De mogelijkheid om dit rechtstreeks toe te passen in Affinity, bespaart de gebruiker veel tijd.

Een aantal geweldige plekken om je op weg te helpen met penselen zijn:

The Boxset by Jeff Brown


6. Vloeiende lijnen tekenen

Als je moeite hebt met het tekenen van curven, ankerpunten en raaklijnen, dan biedt Affinity Designer een functie voor jou aan. Lijnen die getekend werden met de vrije hand, worden automatisch gestabiliseerd. En dit zowel bij het gebruik van de vector- als de rasterborstels. De stabilisatie komt in twee standen: touw en venster modus. Opmerkelijk is dat dit soort tekenstabilisatie ook in Adobe Photoshop kan worden teruggevonden.

Affinity Designer is met relatief gemak in staat om PSD, AI en EPS bestanden te openen en te bewerken. Het updaten van logo’s in een verouderd native AI-bestand, kan binnen enkele minuten worden voltooid in Affinity Designer. Hiermee heeft Serif willen aantonen dat zij, bij het openen van bestanden, grenzeloos compatibel willen zijn. Maar het exporteren naar het AI-bestandsformaat is echter niet mogelijk, ondanks dat Designer een vector programma is. PSD-bestanden daarentegen, exporteert hij met eenvoud. Het exporteren van voltooide bestanden is overigens eenvoudig, omdat het afzonderlijk exportdialoogvenster zeer diverse bestandsformaten aanbiedt, zoals EPS-, PDF-, PNG-, JPG, GIF- en het TIFF-formaat.

Voor- en nadelen naast elkaar

VoordelenNadelen
·  Gebruiksvriendelijk
·  Als instapper is het een zalig programma, perfect voor MS Office gebruikers
·  De overgang van Adobe Illustrator naar Affinity Designer is vrij eenvoudig
·  Bijna dezelfde UX als Adobe Illustrator, ook dezelfde sneltoetsen
·  Snapshot palet: interne status bewaring van de tekening
·  Pixel programma integratie
·  Constante visuele hulp in de interface
·  Zeer mooi ecosysteem met Affinity Photo en Publisher
·  Heel mooie isometrische tekenmogelijkheden
·  Snel programma ·  Eénmalige lage prijs is een absolute plus
·  Bestaat ook op iPad
·  Jong programma, dus mis ik nog veel functies en mogelijkheden zoals perspectief schalen
·  Beperkt aantal gebruikers, maar groeiend.
·  Ontbreken van een heleboel tools
·  Ontbreken van een heleboel functies: actief overtrekken, patterns, life painting, knife, kleurscheiding controle
·  Geen schrift van rechts naar links
·  Geen plug-ins of scripting
·  Het gebruik van meerdere vullingen en kaders werkt slechts op één object, dus niet op groepen en lagen zoals in Adobe Illustrator
·  Geen echt perspectief grid

Het verdict

Ik ben een Adobe Illustrator professional van het eerste uur. Op een paar dagen tijd heb ik me verdiept in Affinity Designer en ik was hierbij zeer aangenaam gecharmeerd. Ja, de eenvoud van het lagen palet kon me bekoren en de uitgebreide tekenfuncties biedt de tekenaar veel hulp. Maar ook door de pixelintegratie, waardoor je zeer eenvoudig extra diepte in je tekening kan toevoegen.

Veel reviews praten over een gemakkelijke user-interface. Wel, daar was ik niet helemaal van overtuigd. Zo had ik bijvoorbeeld wat moeite met het selecteren van objecten en bij de nieuwe aanpak van maskers heb je zeker een tutorial nodig.

Door een geweldige prijs/kwaliteit verhouding wordt het programma zeer aantrekkelijk voor studenten, freelancers en kleine kantooromgevingen. Maar de veelbelovende update is van harte welkom.