Blog

Adobe Max 2018

Adobe Max 2018: een overzicht

woensdag, 31 oktober 2018, geschreven door: Patrick Toebosch

Zoals ieder jaar begint Adobe MAX met de keynote van Adobe’s CEO Shantanu. Zoals we hem kennen, is hij laaiend enthousiast over hun nieuwste paradepaardje, Adobe Sensei. Een artificiële intelligentie-tool die je workflow binnen de Adobe tools nog meer versneld.

Zijn presentatie in 3 ‘keywords’: vrijheid van creativiteit, een snelle workflow en het openstellen van nieuwe kanalen en technologieën voor creatives. We overlopen even de belangrijkste punten van de keynotes.

Adobe zet de laatste jaren meer en meer in op vrijheid van creativiteit. Een creatief idee? Adobe zorgt dat je op elk device de tools in handen hebt om dat idee om te zetten in een concreet concept. Deze apps zijn toch niet nieuw, hoor ik je denken? Klopt, maar volgens Adobe zouden ze nu nog beter samenwerken.

Met Adobe Sensei zet Adobe enorm in op artificiële intelligentie. Herhaalde acties en taken versnellen op basis van je eigen stijl en handelingen. Één van mooiste voorbeelden van deze tool zit in Adobe Premiere Pro. Zo maak je bijvoorbeeld beelden met verschillende camera’s en in één klik in het kleurenpalet zorgt Adobe Sensei ervoor dat de kleuren van de verschillende beelden naadloos op elkaar worden afgestemd, zo vormen deze een mooier geheel.

 

Mobiel werken combineren met desktop werken

Creativiteit ontstaat niet altijd achter je bureau. Onderweg, in de schoonheid van de natuur of door de diversiteit van de stad, kan net dat idee ontstaan waar je eerder niet aan had gedacht. Adobe heeft doorheen de jaren al een 30 tal apps ontwikkeld om onderweg te gaan creëren. Het wordt hoe langer hoe eenvoudiger om onderweg te starten aan een project, dit integraal te uploaden en met één knop tevoorschijn te halen op je desktop.

Ook voor video zet Adobe deze trend verder en ontwikkelde hiervoor Adobe Rush. Voor wie al een tijdje bekend is met Lightroom Mobile zal veel handigheden ervan herkennen in Adobe Rush. Rush is de Lightroom Mobile voor video. Snel, op je smartphone, video’s monteren, titels toevoegen, overgangen monteren of zelfs bijsnijden. Geen probleem in Adobe Rush. Sterker nog, je video projecten worden gewoon gesynchroniseerd in je Premiere op je desktop. Het nadeel: heb je geen CC abonnement? Dan is Rush toch wel een dure tool voor wat vakantiefilmpjes of kleine projectjes.

In 2019 mogen we eindelijk een echte Photoshop app voor iPad verwachten. De presentatie van deze nieuwe tool was ronduit indrukwekkend; het belooft een app te worden met een weldoordachte interface en met een Apple Pencil zijn de mogelijkheden niet meer te overzien.

 

Je creaties vormgeven in 3D

Adobe Dimensions, het productshot programma dat Adobe vorig jaar de wereld in stuurde, biedt in de nieuwste versie heel wat mogelijkheden om 3D producties te delen met klanten.

Minder groots, maar daarom niet minder belangrijk, is de verbeterde integratie vanuit Illustrator en Photoshop.

 

InDesign met Adobe Sensei

Ook in InDesign zien we de toegevoegde waarde van Adobe Sensei. Bij het uitsnijden van foto’s bijvoorbeeld wordt door Adobe het beste deel van de foto gekozen, een tijdsbesparende, nieuwe feature dus. InDesign pakt in deze nieuwe editie ook uit met een feature waar we eigenlijk al jaren op wachten: het importeren van PDF-opmerkingen. Uiteraard blijf je de mogelijkheid hebben om opmerkingen te weigeren, toe te passen of onopgelost te laten.

Ook het vernieuwde eigenschappen-palet mogen we nu verwelkomen in InDesign.

 

Ontdek verschillende Adobe CC2019 tutorials op onze Facebook-pagina.

 

Illustrator met Mesh tool

De meest merkwaardige verbetering zit misschien toch in Adobe Illustrator. De mesh tool heeft een hele nieuwe approach gekregen waardoor je veel meer flexibiliteit krijgt. Je kan heel eenvoudig kleurstops toevoegen, de kleur ervan wijzigen of verplaatsen.

Meshtool

Ook Adobe Sensei zit mee verwikkeld in de nieuwe functies van Illustrator. Je kan met één klik vergelijkbare groepen met elementen (zoals je bijvoorbeeld in logo hebt) gaan wijzigen. Deze wijzigingen worden dan overal toegepast, zodat je het logo niet op al je artboards moet aanpassen.

Typekit wordt Adobe Fonts

Ondertussen is de Typekit binnen je Adobe Creative Cloud-abonnement toch wel een meerwaarde. Je abonnement was beperkt tot een 100 lettertypes, nu is de limiet opgeheven en heb je toegang tot ongeveer 15.000 lettertypes, waaronder een deel van de Monotype familie. Wat vroeger Adobe Typekit noemde gaat hij nu onder een andere naam verder namelijk Adobe Fonts.

Mijn eindverdict

Elk programma binnen de Creative Cloud kreeg weer enkele nieuwe features of verbeteringen. Spectaculaire, nieuwe features waar iedereen van ondersteboven is, kan je eigenlijk op één hand tellen. Al zitten in elke tool wel nieuwe handigheidjes waarvan je denkt: hmm, dat komt toch wel van pas.


Over Patrick Toebosch

Patrick Toebosch heeft een groot hart voor digitale media en beeldverwerking. Als vaste docent en grafisch vormgever bij Catena Company deelt hij zijn passie voor creatieve producten met groot enthousiasme via trainingen, blogs, tweets, webinars en presentaties. Ontdekken en foto’s nemen van de mooiste plekken van de wereld doet hij het liefst met zijn vrouw en twee kinderen. En toevallig moeten die foto’s nog bijgewerkt worden, toch? Als er een beetje tijd over blijft, houdt Patrick zich ook graag bezig met natuurwandelingen en creatieve projecten in hout.

  • Volg Patrick Toebosch op

Recent...

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

Wijzigingen in Adobe Creative Cloud download beschikbaarheid en gebruik

15 mei, 2019 - Tim Melis

Voor wie over een Adobe CC abonnement beschikt, was het vorige week wellicht even slikken. Abonnees ontvingen een mail met belangrijke wijzigingen rond het gebruik van verschillende Adobe programma's.

Lees meer

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

Enfocus Pitstop 2019 introduceert nieuwe tools

29 april, 2019 - Tim Melis

Wie al even in de grafische sector meedraait, zal ongetwijfeld "Pitstop" kennen. Net zoals het programma Adobe Photoshop nu ook bekend is als het werkwoord "Photoshoppen", heeft Enfocus Pitstop dezelfde…

Lees meer

Hoe lezen slechtzienden en blinden teksten in PDF bestanden?

Hoe lezen slechtzienden en blinden teksten in PDF bestanden?

27 maart, 2019 - Patrick Toebosch

Sinds 22 december 2016 is er een nieuwe Europese richtlijn van kracht om de toegankelijkheid van overheidswebsites en mobiele applicaties te verbeteren.

Lees meer

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

4 redenen om aan de slag te gaan met CC Libraries

6 maart, 2019 - Patrick Toebosch

Enkele jaren geleden lanceerde Adobe samen met de Creative Cloud apps ook tal van services. Veelbelovend werd toen gezegd. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en zien we dat deze…

Lees meer

Jaarverslagen produceren zonder zorgen? Het kan prima...

Jaarverslagen produceren zonder zorgen? Het kan prima...

25 februari, 2019 - Tim Melis

Ondertussen is het einde van het eerste kwartaal weer in zicht en op menig marketing- en communicatieafdeling is het weer alle hens aan dek. Een ééns zo rustige kantooromgeving werd…

Lees meer

Adobe Xd: Ontwerp de userinterfaces van morgen

Adobe Xd: Ontwerp de userinterfaces van morgen

5 februari, 2019 - Tim Melis

Sinds jaar en dag is Adobe een vaste waarde in het grafisch landschap. Op 20 jaar tijd heeft het een ijzersterk portfolio uitgebouwd met krachtige softwareoplossingen die voldoen aan de…

Lees meer

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

Adobe Illustrator CC 2019: Een waardevolle upgrade?

22 januari, 2019 - Tim Melis

Ook Adobe Illustrator bracht enkele maanden geleden een nieuwe release uit. In dit blog artikel geven we jullie graag een overzicht van de belangrijkste wijzigingen. Welke nieuwe functies werden toegevoegd?…

Lees meer

Photoshop CC 2019: Kon het nog beter worden?

Photoshop CC 2019: Kon het nog beter worden?

14 januari, 2019 - Tim Melis

Het nieuwe jaar is weer gestart en omdat het net vaak die eerste weken van het jaar wat rustiger op kantoor is, is dit het uitgelezen moment om de nieuwe…

Lees meer